D-NA

Doorbreek de passiviteit.

Graag willen we in deze blog het onderscheid maken tussen passieve en actieve relaties. 
Een passieve relatie is een relatie die gekenmerkt wordt door een vaststaand beeld dat we hebben van elkaar. We hebben iemand geklasseerd en gaan met die persoon om (of niet om) vanuit het beeld dat we gevormd hebben. We zijn gestopt met feedback te geven, we hebben geen verwachtingen meer dat die persoon zou veranderen, frustraties spreken we niet meer uit. In een actieve relatie daarentegen zoeken we elkaar op, geven we feedback en kunnen we nog verschieten van elkaar. Het voordeel van een actieve relatie is dat je geen patroon laat inslijten. Dat je blijft groeien, als individu en als collega’s. 

Doorbreek passiviteit en breng magie.

Vele werkrelaties zijn passieve relaties geworden. We zoeken elkaar niet ‘echt’ meer op en (over)leven de situatie. 
Het vraagt moed om van een passieve relatie een actieve te maken. Je kan dit doen door een gesprek aan te gaan vanuit een metapositie waarin je de ander uitnodigt om samen eens naar jullie relatie te kijken “Hoe gaan wij met elkaar om?” “Hoe is onze werk relatie?” “Zeg, hoe vind jij dat ik bezig ben?” Als je dit vanuit een gezonde nieuwsgierigheid doet en in een aangename setting (koffietje?) levert dit vaak de stimulans op om uit je actie-reactie modus te stappen. Hoe meer je met elkaar deelt, hoe minder onnodig gewicht jouw boodschap meekrijgt. Als je iemand nooit feedback geeft dan is de feedback die je dan uiteindelijk geeft veel gewichtiger en komt vaak zwaarder over dan nodig. In een actieve relatie wissel je op regelmatige basis feedback uit (zowel positieve als negatieve) en zorgt net dat voor een inbedding van je volgende boodschap. 
Ook voor het laten landen van negatieve feedback is dit een cruciaal gegeven. Het blijkt dat we tot 4 keer toe iets positiefs moeten gehoord hebben van onze collega voor we in staat zijn om iets negatiefs te laten binnenkomen. 
Dus doorbreek de passiviteit! Zoek je collega op! Bedenk dat het ondergaan van je passieve relatie ook veel energie vraagt…
En als leidinggevende: geef het goede voorbeeld. Vraag ook zelf feedback, organiseer een koffietje met je medewerker en praat met elkaar, over hoe jij het als leidinggevende doet…

Deze ‘passieve’ relatie kan je ook met jezelf hebben. Een beeld van wie je bent dat vaststaat door een aantal elementen uit je verleden. 
In ons model meerzijdig leiderschap kijken we naar spanningsvelden tussen uitersten waar iemand zich bevindt. Zo ook bijvoorbeeld op de as ‘conceptueel/lange termijn’ versus ‘concreet/korte termijn’. Als je jezelf vastzet dan ga je bijvoorbeeld denken dat jij alleen maar hier en nu/korte termijn bent. Ga eens op zoek naar hoe jij ook lange termijn/conceptueel kan zijn.  Wees eens nieuwsgierig en pak die andere blik naar jezelf mee de komende periode… wie weet verschiet je nog van jezelf! 

Meer weten over ons aanbod rond

Peter Engelborghs
Managing Partner D-NA

 

Foto: Greg Rosenko via Unsplash

Verkennend gesprek?