D-NA

HIZB: Hoe Is Het Zonder Bullshit?

D-NA bestaat meer dan 10 jaar. 10 jaar experimenteren met ‘hoe werken we samen?’, ‘hoe organiseren wij ons?’. En die ervaringen delen we graag.

De komende maanden vind je ter inspiratie op onze website typische D-NA praktijken terug.

‘Shit, ik moet mijn HIZB nog schrijven!’
‘Uw wat?!’
‘Mijn HIZB. Mijn Hoe Is Het Zonder Bullshit.’
‘Ah!’

Sinds een zestal jaar schrijft elke vennoot om de twee weken zijn HIZB en verstuurt deze naar de andere vennoten. Ieder op zijn eigen manier.

‘Wat vind ik relevant om te delen met mijn collega’s?’
‘Wat zou goed zijn dat mijn collega’s nu van mij weten?’
Acht vennoten. Acht heel verschillende HIZB’s.

De aanleiding voor het ontstaan van deze organisatiepraktijk is dat door de aard van onze job (ofwel thuiswerk, ofwel bij een klant) en het niet kiezen voor een vaste uitvalsbasis (kantoor) het moeilijk is om bij collega’s te peilen hoe het echt gaat. Hoe blijf je voldoende verbonden wanneer je elkaar niet dagelijks of regelmatig ontmoet?

Wanneer je aan het begin van een vergadering vraagt “Hoe is’t?”, dan krijg je vaak een standaard antwoord terug (“Ca va.” “Druk, maar goed.”). Dit maakt dat hoe het écht gaat met een collega dreigt onder de waterlijn te verdwijnen.

Bovendien is één van de leidende principes van D-NA ‘wholeness’: wij willen graag met alles wat we in ons hebben in D-NA staan. Dat betekent onze kennis, onze ervaringen, maar ook onze eigen persoonlijkheid, onze eigenheid en gevoelens. Dus delen we ons enthousiasme, onze drive en successen én onze twijfel, falen en tegenspoed. Niet enkel op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak. Als vennoten willen we er helemaal zijn voor elkaar en helemaal op elkaar kunnen vertrouwen.

Door dit tweewekelijks te doen vermijden we ook dat dit pas naar boven komt wanneer de meter zwaar in het rood staat. Door de openheid en eerlijkheid naar elkaar zorgen we voor een omgeving waar we als team op tijd kunnen helpen, steunen en bijspringen waar nodig.

In principe reageren we niet op een HIZB van een collega. Het schrijven van een HIZB is immers geen vraag tot hulp (daar bestaan andere manieren voor). En we hoeven geen reply om te weten dat de boodschap in onze HIZB’s met aandacht en de nodige empathie wordt gelezen door onze collega’s.

Doorheen de jaren hebben de HIZB’s ons al vaak een lach en een traan bezorgd, én blijft dit bijdragen aan de cohesie binnen D-NA.

Hoe is het trouwens met jou? Zonder bullshit graag!

Dimitri De Meester

Managing Partner D-NA

Verkennend gesprek?